Hulp nodig? Bel: 038-3331767

Besparen met een houtkachel.

Nu is het de bedoeling om minder te besteden aan het gebruik van gas, maar wel de gezelligheid en warmte in huis te behouden. Door een houtkachel te plaatsen is er de mogelijkheid om te besparen op uw gaskosten, maar dan zijn de volgende aspecten van groot belang.

Juiste houtkachel

Het hebben van de geschikte houtkachel voor uw woonsituatie speelt een belangrijke rol om te kunnen besparen. Vooral de soort, het vermogen en het rendement zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat u wel óf juist niet bespaart. Uiteraard wil u besparen en dan kan er het beste gekozen worden voor een houtkachel met een na-verbranding, speksteenkachel of een houtkachel op de Centrale Verwarming. Deze drie soorten bieden u een zeer hoog rendement, waardoor er veel warmte behouden blijft en het sneller warm zal worden in de gehele ruimte. Het vermogen dient aan te sluiten op de grootte van de ruimte, zodat u de houtkachel zo kan stoken dat u de exacte hoeveelheid warmte behaalt en het niet te weinig of te veel zal zijn.

Stook haardhout van kwaliteit

Er zijn genoeg plekken om haardhout te verkrijgen, maar de prijzen en kwaliteit lopen sterk uiteen. Bij de lokale houtboer kan een kuub losgestort haardhout aangeschaft worden voor circa €60, terwijl het op internet gestapeld wordt aangeboden voor €180. Het verschil zit hem vaak in het soort haardhout dat aangeboden wordt, hoe dit aangeleverd wordt en het vochtpercentage dat het bevat. De volgende aspecten dient u rekening mee te houden bij de aanschaf van het haardhout:

Meeste gebruikte houtsoorten om te stoken: Elzenhout, berkenhout, essenhout, beukenhout en eikenhout.
Levering van het haardhout: Twee kuub gestapeld haardhout in een krat op een pallet staat ongeveer gelijk aan 3,5 kuub losgestort.
Vochtpercentage: Een vochtpercentage van rond de 20% is ideaal. Hierbij is het haardhout direct te stoken, zorgt het voor het hoogste rendement en komt het, wanneer u op de juiste manier stookt, tot een volledige verbranding.

Hoeveel u kan besparen?

Er zijn veel aspecten die bepalen hoeveel u gaat besparen, zoals het type woning dat u heeft, hoe goed de isolatie ervan is en wat voor type houtkachel u heeft. Bij een moderne houtkachel en een prijs van circa €150 per gestapelde ovengedroogde kuub haardhout met een vochtpercentage van 20%, bespaart u al snel circa €200 per jaar. Dit is in de meeste gevallen zeer reëel, omdat deze houtkachels het meeste in gebruik zijn en niet iedereen zelf zijn of haar haardhout verkrijgt.

Bij ABC Kachels vindt alles wat met kachels te maken heeft. Wat dacht u bijvoorbeeld van onze goedkope houtkachels, tuinkachels, tuinovens, dakdoorvoersetsrookgasafvoerpijpen of een kachelpijp? Onze houtkachels zijn leverbaar met bovenaansluiting en achteraansluiting. Wilt u een tuinhaard kopen of een buitenhaard? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres!