Hulp nodig? Bel: 038-3331767

Hoeveel vermogen houtkachel nodig?

Hoeveel vermogen (kW) moet een houtkachel hebben en zit er verschil tussen een kachel voor binnen of buiten? Voordat u een houtkachel aanschaft, is het goed om dit uit te zoeken.

Zelf het juiste vermogen voor uw houtkachel berekenen

Eerst bepaalt u waar u de houtkachel voor gaat gebruiken: sfeerverwarming, hoofdverwarming of bijverwarming? Als u de kachel voor sfeerverwarming wilt gebruiken, wordt een kachel met een laag vermogen van 4kW aangeraden.

Tip: bereken het volume van de woonruimte door het aantal kubieke meters (m³) te achterhalen: lengte x breedte x hoogte.

Kamergrootte in m³

Goede isolatie

Redelijke isolatie

Slechte isolatie

50 m³

4 kW

5kW

6,5kW

60 m³

4,5kW

5,5kW

7kW

70 m³

5kW

6kW

7,5kW

80 m³

5,5kW

6,5kW

8kW

90 m³

6kW

7kW

8,5kW

100m³

6,3kW

7,3kW

9,kW

110 m³

6,7kW

7,7kW

9,5kW

120 m³

7,0kW

8,0kW

10,0kW

130 m³

7,2kW

8,2kW

10,8kW

150 m³

7,7kW

8,7kW

11,5kW

170 m³

8,2kW

9,2kW

12,5kW

190 m³

9kW

10,0kW

13,5kW

200 m³

9,5kW

10,5kW

14,5kW

Waarom is het vermogen van een houtkachel belangrijk?

Het nominale vermogen is het vermogen dat de kachel continu kan leveren: een kachel gaat langer mee als u stookt met het nominale vermogen. Kies daarom een houtkachel die goed aansluit bij uw warmtebehoefte.

Als u een kachel kiest met een te hoog vermogen, stookt u met een te lage verbrandingstemperatuur. Daardoor ontstaat een onvolledige verbranding, waardoor warmte minder goed wordt afgegeven. Ook zijn de stookkosten in dat geval hoger en is er kans op roetcondensatie in de schoorsteen, wat uiteindelijk tot schoorsteenbrand kan leiden.

Als u een kachel kiest met een te laag vermogen, krijgt de woonruimte te weinig warmte en dat is nu juist waarom u de kachel aanschaft.

Wat is rendement van een houtkachel?

Rendement is het percentage van de warmte die uiteindelijk in de woonruimte terechtkomt. Stel, u heeft een houtkachel met een rendement van 75%, dan verdwijnt slechts 25% van de warmte via de schoorsteen.

Een houtkachel met een hoog rendement is duurzamer, doordat de kachel efficiënter stookt. U heeft hierdoor minder hout nodig en u spaart het milieu.

Welke kachels hebben het hoogste rendement?

We hebben voor u op een rijtje gezet welke houtkachels van ABCkachels het meest rendement hebben:

Soort warmte van houtkachels

Bedenk goed welk type warmte de kachel moet uitstralen: stralingswarmte, convectiewarmte of beide? Stralingswarmte is vergelijkbaar met de warmte die je voelt op uw huid als u in de zon zit. Gietijzeren houtkachels en speksteenkachels geven ook stralingswarmte af. Houtkachels van plaatstaal doen dat niet. Deze kachels geven alleen convectiewarmte. Convectiewarmte stijgt eerst naar boven de ruimte in, waar het afkoelt en vervolgens naar beneden zakt. Uw verwarming zal deze lucht vervolgens weer opwarmen zodat de cirkel weer rond is. Goed om te weten:

  • Plaatstalen houtkachels geven alleen convectiewarmte
  • Gietijzeren houtkachels geven convectiewarmte en/of stralingswarmte
  • Speksteenkachels geven convectie- en stralingswarmte

Hoe goed is uw woning geïsoleerd?

Uiteraard heeft de mate van isolatie ook invloed op het benodigde vermogen van de kachel. Of uw woning goed geïsoleerd is, hangt onder af van het volgende:

Open trap, vide of open keuken?

Als u een open trap of open keuken heeft, gaat warmte sneller verloren en heeft u een kachel met een hoger vermogen nodig. Ook bij een vide zal de warmte sneller naar boven stijgen, waardoor de onderste ruimte minder warm zal aanvoelen.

Vrijstaand huis, hoekwoning of rijtjeshuis?

Het type woning heeft veel invloed op de hoeveelheid warmte die verloren gaat. Als u een vrijstaand huis heeft, zijn alle zijden van de woning aan de buitentemperatuur blootgesteld. Ook bij een 2-onder-1-kap moet u meer stoken om een aangename binnentemperatuur te krijgen. Bij deze woningtypen levert het u extra veel op om uw woning goed te isoleren. Ook het bouwjaar van de woning zegt veel over de mate van isolatie. Woningen die na 2000 zijn gebouwd hebben een goede isolatie en zijn voorzien van dubbelglas, muur- en vloerisolatie. Is uw woning tussen 1980 en 2000 gebouwd en zijn er isolerende maatregelen zoals muurisolatie, dubbelglas en vloerisolatie doorgevoerd? Dan is uw huis redelijk geïsoleerd. Woningen die geen dubbelglas, muur- of vloerisolatie hebben, zijn slecht geïsoleerd. Is jouw huis minimaal voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie? Dan is de woonruimte redelijk geïsoleerd (woningen die gebouwd zijn tussen 1980 en 2000). Wanneer de bovenstaande isolatie niet van toepassing is, dan is de ruimte slecht geïsoleerd.

Advies van experts nodig?

Bij ABC Kachels kunt u terecht voor goedkope houtkachels, tuinovens en tuinkachels. Onze houtkachels zijn leverbaar met bovenaansluiting en achteraansluiting. Maar wij verkopen meer dan hout- en tuinkachels. Zo kunt u bij ons ook een dakdoorvoerrookgasafvoerpijp of kachelpijp kopen. Of wilt u liever een open haard kopen? Ook dan bent u bij ons aan het goede adres. Kom langs in onze winkel in Kampen of bel ons vrijblijvend voor meer informatie over het vermogen dat uw houtkachel nodig heeft. 

Bezoek onze winkel in Kampen               038-3331767