Hulp nodig? Bel: 038-3331767

Hoeveel kW's moet uw kachel hebben?

Hoe bepaal ik welke kachel het beste past?

Als eerst bepaalt u de functie van de kachel, namelijk hoofdverwarming, bijverwarming of sfeerverwarming. Bent u voornamelijk op zoek naar een perfect alternatief voor de centrale verwarming of wilt u af en toe stoken voor de sfeer? In het eerste geval heeft u een houtkachel nodig met meer vermogen dan in het tweede geval. Wanneer u voor de gezelligheid wilt stoken, wordt u aangeraden om een kachel te nemen met een laag vermogen van 4kW. Hou er rekening mee dat een te groot of te klein vermogen nadelig is voor het toestel, warmteafgifte en temperatuur in de kamer.

Bij een te groot vermogen wordt er voornamelijk gestookt op een te laag verbrandingstemperatuur, wat resulteert in een onvolledige verbranding. Dit is niet alleen ongunstig voor de warmteafgifte, maar ook voor de schoorsteen (meer kans op schoorsteenbrand door roetcondensatie), de stookkosten en het milieu. Heb je een kachel aangeschaft met een te klein vermogen? Dan krijgt jouw woonruimte onvoldoende warmte. Daarnaast speelt het gewenste temperatuur een belangrijke rol. Heb je behoefte aan 18, 20 graden of meer?

Vervolgens ga je het aantal kubieke meters (m³) van de betreffende ruimte achterhalen. Dit doe je aan de hand van de volgende berekening: lengte x breedte x hoogte. Als je het aantal te verwarmen kubieke meters hebt berekend, kun je in de onderstaande tabel het juiste vermogen opzoeken. Vergeet niet om de isolatie van jouw woning mee te nemen in het besluit.

Volume kamer m³ Goed geïsoleerd huis Redelijk geïsoleerd huis Slecht geïsoleerd

60 m³                      4,5kW                      5,5kW                          7kW

80 m³                      5,5kW                      6,5kW                          8kW

120 m³                    7,0kW                      8,0kW                          10kW

140 m³                    7,5kW                      8,5kW                          11kW

160 m³                    8kW                         9kW                            12kW

180 m³                    8,5kW                      9,5kW                          13kW

200 m³                    9,5kW                     10,5kW                         14,5kW

 

Het is belangrijk een houtkachel te kiezen die goed past bij uw situatie. Want ook een kachel met te veel vermogen is af te raden. De ruimte wordt dan te sterk verwarmd en u zult de kachel niet op vol vermogen laten branden. Daardoor is de verbranding dan niet optimaal. Dat kan zorgen voor stank en voor extra vervuiling van de schoorsteen.

Loopt u dus eerst deze vragen na voordat u beslist welke kachel u wilt. Bij twijfel, vraag onze vakmensen om samen met u de beste keuze te maken.